Resipi Puding Coklat Gelap

Gambar: Shutterstock


 
Bahan-Bahan

  • 550g krim putar
  • 35g gula
  • 30g coklat gelap
  • 1 1/2 sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • Garam, jika perlu

 
Cara Membuatnya:

  1. Campurkan gula, krim putar, garam dan coklat gelap didalam periuk dengan api sederhana. Kacau hingga coklat cair.
  2. Kacau 1/4 daripad akrim putar dengan tepung jagung sehingga sebati. Kemudian, masukkan ke dalam campuran pertama tadi.
  3. Panaskan campuran hingga mendidih. Kemudian, kecilkan api.
  4. Masukkan esen vanila dan kacau sebati.
  5. Biarkan campuran menyejuk sebelum dimasukkan ke dalam acuan ataupun mangkuk yang bersesuaian.
  6. Biarkan puding sejuk di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.

, , , ,

Type keyword(s) and press Enter